Bar Loose Historia

Ensimmäinen Bar Loose perustettiin vuonna 2002 Fredrikinkatu 34:ään. Timo Koutalan ja Timo ”Tipi” Rasion vetämä ravintola löysi välittömästi paikkansa pääkaupungin yöelämässä, ja ravintola veti ilta toisensa jälkeen väkeä rokkareista mediaan ja tavallisesta tallaajista hipstereihin. Bar Loosesta tuli rock’n’roll-väen oma rento olohuone, jossa viihtyvyyttä lisäsivät hyvät artistit ja mainio levymusiikki. Bar Loosessa järjestettiin jo tuolloin keikkoja: pienellä lattialavalla saatettiin nähdä artisteja kuten The Flaming Sideburns tai Nieminen & Litmanen. Pienimuotoisten keikkojen suosio sytytti kuitenkin ajatuksen oman keikkaklubin perustamisesta.

 

Vuonna 2009 vanhan Bar Loosen vuokrasopimus päättyi ja ravintolalle etsittiin uudet tilat korttelin päästä Annankadulta. Vanhan ravintolan henkeä haluttiin pitää yllä ja baarin kanta-asiakkaat kantoivat käsipelillä ison osan huonekaluista uuteen baariin. Myös baarin sisustuksessa haluttiin pitää kiinni aiemmasta ja uuden ravintolan sisustuksellinen jälki on alkuperäisen Bar Loosen tekijöiden käsialaa.

 

Uusi Bar Loose aukesi 31.1.2009 Annankatu 21:ssä. Vanhat loosit, baaritiski, peilit ja valokuvataulut tuotiin uuteen paikkaan sellaisenaan, mutta ne ovat saaneet seurakseen joukon uusia elementtejä, mm. Kalle Taivaisen maalaaman MC5-seinän baaritiskin takana. Uusi Loose jakaantui yhden ravintolatilan sijaan nyt kolmeen eri baarin: katutason loungebaariin (Bar Loose), pieneen tilausravintolana toimivaan Iggy’s Bariin sekä alakerran liveklubiin (Club Loose).

 

Vanhasta poiketen uudessa Annankadun Bar Loosessa on 200 hengen mentävä rock-klubi, joka nopeasti lunasti paikkansa Helsingin liveravintoloiden kärkikastissa. Vuosien varrella ravintolassa on esiintynyt useamman tuhatta artistia ja tiskijukkaa, nimekkäämpinä heistä voidaan mainita vaikkapa The Adolescents, Von Hertzen Brothers, Reverend Beatman, Moneybrother, Pertti Kurikan Nimipäivät, The Bellrays, Conflict ja Michael Monroe. Bar Loosessa on elävää musiikkia vähintään neljänä päivänä viikossa, ja perjantaista lauantaihin DJ:t tanssittavat juhlakansaa kello 23.15 alkaen valomerkkiin saakka.

 

Bar Loose sai kauan kaivatun sukulaisensa Helsingin Kallioon vuoden 2013 toukokuussa, jolloin sisarravintola Bar Loosister avattiin vanhojen looselaisten vetämänä Hämeentie 50:een. Myös siellä on aistittavissa Fredan ensimmäisen Bar Loosen henki: sisustukselliset elementit ja seinien maalaukset huokuvat tuttua tunnelmaa, kyypparit ovat rentoja ja meno noin muutenkin sopivasti sinnepäin. Bar Loosisterissa ei kuulla livemusiikkia, vaan konseptissa on satsattu erinomaiseen ruokaan sekä hyvään tunnelmaan. Helsingissä on nyt rockväelle kaksi paikkaa, joihin on helppo tulla, mutta joista on vaikeaa – ja haikea – lähteä pois.